DEZE WEBSITE wordt vanaf februari 2017 VERVANGEN door de federale website https://www.rechtbanken-tribunaux.be/nl/rechtbanken-hoven/rechtbank-van-eerste-aanleg/rechtbank-eerste-aanleg-west-vlaanderen-afdeling-1 : kies “afdeling BRUGGE”

De Kruispoortbruggen

Het gerechtsgebouw te Brugge is gelegen aan de binnenzijde van de ringvaart : dit betekent dat het gerechtsgebouw van op de verkeersring énkel bereikbaar is via de mechanische brug en door de Kruispoort.

Deze brug wordt ten behoeve van het scheepvaartverkeer herhaaldelijk opgehaald. Je moet dus rekening houden met mogelijk tijdverlies.

Er ligt opnieuw een brug voor het UITGAAND VERKEER.

Parking

Het gerechtsgebouw is weliswaar gelegen op de rand van de toeristische binnenstad, maar er is geen onbeperkte parkeerplaats.

Komende van de verkeersring en dus via de brug en door de Kruispoort (linksaf) is de eerste parking die je ontmoet bij de aanvang van het gebouwencomplex, voorbehouden voor advocaten: er is controle.

Aan het einde van het gebouwencomplex langs de "Kazernevest" is een beperkte parking bezoekers (inrit via het openstaande hek) die evenwel reeds om 8.45 uur volzet is.

Op de Kazernevest en omgeving BETALEND parkeren max 4 uur (van 9 tot 20 uur) : betaalautomaten (munten , kredietkaarten) of mobiel 4411.

Nieuwe parkeerautomaten in Brugge

Aan de overzijde van de ringvaart o.a. langs de verkeersring R 30 én ver in de zijstraten én omgeving is er blauwe zone 4 uur (van 9 tot 18 uur), dus blauwe schijf verplicht.

parkeerschijf

Openbaar vervoer

Het gerechtsgebouw ligt niet écht op voetgangersafstand van het NMBS-station: aan het station kan je de stadsbus van De Lijn nemen (nr. 6 of 16 halte Kazernevest aan het gerechtsgebouw) of anders (minder frequent) de bus via de verkeersring (halte "Kruispoort" rechtover het gerechtsgebouw maar aan de overzijde van de ringvaart en de verkeersring).

De bus komende van de Kust heeft een stopplaats "Kruispoort" aan de dichtste zijde van de verkeersring (maar dus ook aan de overzijde van de ringvaart) rechtover het gerechtsgebouw.

Je kan hier het volledige traject van het openbaar vervoer laten uitrekenen.

Roken

Het gerechtsgebouw is een openbaar gebouw, waar de regels omtrent rookverbod op publieke plaatsen van toepassing zijn: roken kan enkel buiten het gebouw en er is controle.

Gsm

De terechtzittingen moeten ten behoeve van de rechtszoekende en de rechtspraak sereen verlopen. Daarom moet de gsm afgezet worden zodra je een zittingzaal binnenkomt: er is controle en de rechter heeft wettelijk de "politie van de zitting".

Lawaai

Aangezien de meeste zittingen openbaar zijn, staan de deuren van de zalen open.

Dit heeft als gevolg dat overdreven lawaai uit de gangen of andere publieke ruimten de zitting kan verstoren: respect wordt verwacht en de rechter heeft de "politie van de zitting".

Kledij

De rechters, de griffier, de procureur des Konings én de advocaten dragen op de terechtzitting een zwarte toga.

Je begrijpt dus dat de terechtzitting wordt beschouwd als een voor jou belangrijk gebeuren.

Als rechtzoekende of gewoon als geïnteresseerde bezoeker (de meeste zittingen zijn immers openbaar), wordt verwacht dat je het serene verloop van de zitting niet verstoort met ongepaste kledij. Voor een sollicitatie of een examen heb je trouwens ook aandacht voor gepaste kledij.

De rechter heeft wettelijk de "politie van de zitting" en kan bijstand vragen van de in het gebouw aanwezige federale politie.

Fotograferen, filmen, geluidsregistratie

Voor de beroepspers zijn er afspraken gemaakt: de rechter beslist na voorafgaande vraag in welke mate de beroepspers op de zitting kan registreren, met aandacht voor het respect voor alle aanwezigen, procespartijen en andere.

Aan anderen is het niet toegelaten om tijdens de zitting ongevraagd te registreren.

Persrechters

Enkel ten behoeve van de beroepspers is door de rechtbank van eerste aanleg de mogelijkheid voorzien om informatie over gerechtelijke uitspraken te verkrijgen van een magistraat die niet in de zaak zelf optrad.